Josep Milà

— Veure Dossier Digital —

«Milà, resistència a la muntanya» és un documental sobre la vida de Josep Milà i Atzet. Pagès de professió i gran muntanyenc vilafranquí de 95 anys, forma part de la història viva de la repressió franquista a l’excursionisme català de postguerra.

La història d’en Josep Milà ens ha influenciat molt com associació esportiva, tant a l’hora d’escollir el nom de l’entitat com d’enfocar les activitats realitzades. Des de llavors sempre li hem volgut dedicar un homenatge com agraïment a la seva lluita per la República i la llibertat del poble català a través de les seves excursions a les muntanyes de tot el món. A finals de 2014 ens vam aliar amb la productora NEBRASKA PRODUCCIONS per dur a terme un documental sobre la seva vida.

Després de fer la major part de recollida documental sobre la vida de Josep Milà i d’enregistrar diferents entrevistes amb ell mateix i amb gent que coneix la seva història, estem en disposició de fer un documental en format audiovisual d’uns 40 min. A partir del proper 10 de desembre de 2016 iniciarem una campanya de 40 dies per buscar finançament a través de la plataforma de micromecenatge VERKAMI.

SI VOLS AJUDAR A FINANÇAR EL DOCUMENTAL:
http://www.verkami.com/projects/16527-documental-mila-resistencia-a-la-muntanya


mila_top

Josep Milà i Atzet és un pagès vilafranquí nascut el 21 de desembre de 1921, història viva de l’excursionisme català de postguerra. Es va enamorar de la muntanya durant la guerra civil, on hi va participar com a voluntari al cos de muntanya de la Columna Durruti al Pirineu Lleidatà. Quan va acabar la Guerra Civil, sense haver complert els 18 anys, va passar uns mesos al camp de concentració francès de Vernet de Ariege. Després del camp de concentració, en Josep Milà va tornar a la Vilafranca ocupada per les tropes feixistes, el setembre de l’any 1939. Un cop a Vilafranca es negà a anar, els diumenges, a les misses de campanya organitzades per la Falange, i juntament amb uns quants vilafranquins més, comencen a fer excursions per les muntanyes del Penedès. Fruit d’això, va arribar a ser soci – fundador de la Joventut excursionista Vilafranquina l’any 1944.

milaa

l’Any 1949 durant unes ascensions a diferents cims del Pirineu va tenir una topada amb uns falangistes de Barcelona i va ser apallissat, detingut i jutjat per haver deixat targetes amb la senyera i estrofes dels segadors, dalt de diferents cims dels Pirineus. És per aquest fet que la Federación Española de Montañismo el va expulsar a perpetuïtat de qualsevol entitat excursionista. Això volia dir que no podia obtenir llicències federatives per escalar muntanyes a l’estranger. No obstant això, l’any 1961 va pujar per primera vegada el Montblanc, i l’any 1962 el Cerví. També va acabar fent muntanya a més de 150 països de tots els continents del món, pujant els cims més alts de tots els països d’Europa.

mila_b

A part de la desobediència efectuada per en Josep Milà, la seva casa ha estat durant molts anys un punt de trobada pels excursionistes vilafranquins, molts dels quals es van iniciar a la muntanya gràcies a ell.

L’any 1989 la Generalitat de Catalunya li va atorgar la Medalla com a Forjador de la Història Esportiva de Catalunya, mentre que la FEDME no li retornà la llicència federativa fins l’any 2004.

Creiem doncs que la vida d’en Josep Milà mereix un homenatge a través d’un documental audiovisual que reculli els seus records, vivències i experiències, i de la gent que el va envoltar, per tal que les generacions futures puguin aprendre d’ell la seva passió per la muntanya, i la seva lluita per la llibertat del poble català, en una època tant complicada com la dictadura franquista.